Potrzeba pożywienia to jedna z podstawowych potrzeb ludzkich, która wynika z biologicznych wymagań organizmu w zakresie dostarczania mu odpowiedniej ilości i jakości składników odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Jedzenie pozwala uzyskać energię potrzebną do przemiany materii, dostarcza organizmowi składników odżywczych, takich jak: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, minerały i wodę. Brak odpowiedniej ilości pożywienia może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Potrzeba pożywienia jest nie tylko biologiczna, ale ma również aspekt kulturowy, emocjonalny i społeczny.
5 Comments
Klaudia
2023-04-13
Jedzenie to dla mnie jedns z najprzyjemniejszych rzeczy, jakie można robić w życiu. Lubię gotować sama albo chodzić do miejsc w których podają naprawdę dobre jedzenie. Dla mnie jedzenie to też forma okazywania miłości i szacunku dla samej siebie, ponieważ wierzę, że jedzenie jest moim budulcem, więc jeśli jem do dupy jedzenie, to w efekcie moje ciało… będzie do dupy 🤭
Gdy jestem sama, to konieczność, gdy mam towarzystwo , to duża przyjemność. Jem najchętniej w domu, wspólnie przygotowując posiłki. Marzę o restauracji, gdzie będzie można przygotowywać samemu posiłki, bo to najprzyjemniejsza część jedzenia (do stolika przynoszą składniki dania z karty, sami siekamy i miksujemy, potem kelner zabiera potrawę do upieczenia/zagotowania do kuchni i wraca do stolika gotowy posilek).
5 Comments
Klaudia
Jedzenie to dla mnie jedns z najprzyjemniejszych rzeczy, jakie można robić w życiu. Lubię gotować sama albo chodzić do miejsc w których podają naprawdę dobre jedzenie. Dla mnie jedzenie to też forma okazywania miłości i szacunku dla samej siebie, ponieważ wierzę, że jedzenie jest moim budulcem, więc jeśli jem do dupy jedzenie, to w efekcie moje ciało… będzie do dupy 🤭
Dorota
Gdy jestem sama, to konieczność, gdy mam towarzystwo , to duża przyjemność. Jem najchętniej w domu, wspólnie przygotowując posiłki. Marzę o restauracji, gdzie będzie można przygotowywać samemu posiłki, bo to najprzyjemniejsza część jedzenia (do stolika przynoszą składniki dania z karty, sami siekamy i miksujemy, potem kelner zabiera potrawę do upieczenia/zagotowania do kuchni i wraca do stolika gotowy posilek).
Karolina
Planowanie zbilansowanyh posiłków, które dostarczą wszystkich potrzebnych składników odżywczych.
Jagoda
Świadome jedzenie — spożywanie posiłków bez rozpraszaczy.
Maja
Wprowadzanie świeżych owoców i warzyw do diety, urozmaicanie jej o różne smaki i tekstury.